Hoppa direkt till innehåll
IMG_1895
Hans & Ulla Eklundh, Västerås (547) 547
weblog

Webblog

Tällberg (namnet betyder tallarna på berget på medeltidssvenska) var ett litet bondesamhälle på 1400-talet men lever idag uteslutande på turism. Och det med charm.
Många av de gamla byggnaderna finns kvar och vittnar om medeltiden. Men idag finns det gallerier, prydnadsbutiker, caféer, ett tiotal hotell, spa och allehanda hantverk till försäljning i dem, till köpglada turister.
Vi tog en vandringstur i den gamla miljön i den varma sommarsolen. Det är gott om upp- och nedförsbackar så det var rätt skönt att komma tillbaka till ställplatsen och vila benen i skuggan.

Mot Orsa och en liten bit till

Dagen efter styrde vi genom ett trafiktätt Rättvik. Den inställda veteranbilsveckan hade ändå lockat ett gäng veteranbilar. Vidare mot Mora för att proviantera och sedan en liten bit norr om Orsa svängde vi in till en ställplats vi hittat på appen.
Kättingens ställplats vid Born invigdes i maj. Här har man gjort allt rätt från början. En stor asfalterad plan med tydliga markeringar för att hålla avstånd mellan ekipagen. Plats för 24 fordon. Vid parkeringsrutorna finns både el och vatten framdraget vilket är mycket praktiskt.
Här är det inget snack om hur man ska ställa sig.
En fräsch servicebyggnad med kök, spis och diskmaskin samt matsal samt toaletter och duschar. Man betalar med Swish och får ett SMS med koden till servicebyggnaden. Källsortering av sopor, gråvattentömning och kemtoatömning ligger en bit därifrån på området. Vi tog en långpromenad till byn och till sjön innan vi sjönk in i Netflix och sedan somnade gott.

Bolleberget

Nästa dag åkte vi vidare mot Bollnäs och en annan ställplats vi hittat i Park4Night, vid Bollegården och Bollebacken. En sport- och fritidsanläggning med möjlighet att ställa upp sig. Långt ifrån så välorganiserad som Kättingen. Vi ställde oss på en gräsplan och i närheten satt en låda med ett antal eluttag att ansluta sig till. Efter ett tag kom en Plåtis så nu är vi två här.
Men det finns wc, dusch, kök och disk, vatten, kemtoatömning, bastu, utepooler m m, i anläggningen samt stora möjlghetr till aktiviteter av olika slag, inkl skidbacke vintertid.
Här är det aktivitet sommar som vinter.