Hoppa direkt till innehåll
IMG_1895
Hans & Ulla Eklundh, Västerås (547) 547
weblog

Webblog

05
jun
2021

Ivö Klack

22:30 675, Inga kommentarer
Ännu en dag på upptäcktsfärd i den skånska myllan. Mats tog oss med via bilfärja över till ön Ivön i Skånes största sjö, Ivösjön. Norra delen av ön är ett naturreservat, Ivö Klack, där urberget går i dager med stora kalkavlagringar.
(klicka för att förstora bilden)
Kalk och kaolinlera började brytas på 1880-talet vid Ivö Klack och blev grunden för IFÖ-verken i Bromölla där kalken användes för att tillverka cement och byggmaterial och kaolinet för att tillverka porslin. Brytning pågick ända fram till 1960-talet då de miljontals års gamla kalkavlagringarna var slut.
Urberget vid Ivö Klack bildades under kritatiden och har sakta rest sig ur urhavet till 135 meters höjd. Hela området är rikt på fossiler från urtidens havsliv, t ex hajtänder, dinosauriefynd, jättebläckfiskar, svanödlor m m.
Efter Klacken stannade vi till vid Backaskogs slott en stund, Backaskog var från början ett kloster, grundat på 1200-talet. Slottet byggdes av såväl danskar som svenskar och ägs nu av svenska staten som konferensanläggning och restaurang.
Vi avrundade kvällen med middag vid Åhus pir. I morgon lämnar vi Skåne till sitt öde och tackar Mats för fint sällskap och sitt fina turistguidande.