Hoppa direkt till innehåll
IMG_1895
Hans & Ulla Eklundh, Västerås (547) 547
weblog

Webblog

Anna Månsdotter - den sista kvinnan som avrättades.
Yngsjö är en liten ort vid Hanöbuktens långa sandstrand, ett par mil söder om Kristianstad. Orten som kanske är mest känd för Yngsjömordet då Hanna Johansdotter 1889 iskallt mördades av hennes make och hans moder. Vid rättegången framkom att modern och sonen haft ett incestförhållande. Modern, Anna Månsdotter, dömdes till döden och var den sista kvinnan i Sverige som avrättades, året var 1890.
Det var historia. Idag är Yngsjö ett litet rofyllt samhälle med under tusen bofasta invånare. Ett brunnsborrarföretag samt Otto och Glassfabriken är viktiga delar av det lokala näringslivet. Sommartid lockar Yngsjö Havsbad då det stora antalet av sommarstugor fylls.
Yngsjö ligger vid en av Sveriges finaste och längsta sandstränder. Nu var det bara 12 grader i vattnet, men vi såg ändå en man som trotsade det och var ute och simmade.
Anledningen till att vi stannat i Yngsjö var för att hälsa på en fin vän till oss som uppehåller sig här i sitt hus när han inte är hemma i Västerås. Vi hittade en plats nära hans hus där vi sov i tvä nätter. Dagtid gjorde vi utflykter tillsammans till stranden, till Vittskövle slott och till Ravlunda skjutfält, ett stort hedområde.
Slottet är stängt för allmänheten men man får strosa runt i trädgården.

Vittskövle slott

Byggdes av Brahe-släkten i mitten av 1500-talet som en försvarsborg i kriget mellan danskar och svenskar. Efter freden i Roskilde blev Skåne en del av Sverige och slottet med en stor engelsk trädgård är idag privatägd.
På den här stillsamma heden mullrar kanoner och stridsvagnar. Men inte denna fina dag, tack och lov.

Ravlunda skjutfält

Vi gjorde en gemensam utflykt till ett av Sveriges största skjutfält för skarpskjutning med stridsfordon, stridsvagnar och förbandövningar. Skyddsområdet sträcker sig även 22 km ut över havet vilket möjliggör avancerade artelleriövningar. Men de skjuter inte jämt. Så därför kunde vi ta en härlig långpromenad ut över hedarna med medhavd kaffeväska och beskåda detta enorma skjutfält vid Hanöbukten.
På torsdagen tog vi farväl och åkte vidare.