Hoppa direkt till innehåll
IMG_1895
Hans & Ulla Eklundh, Västerås (547) 547
weblog

Webblog

TISDAG 12/4

Soligt och varmt, runt 20 grader, i Avignon. Vi promenerade in till den gamla centrumkärnan innanför murarna. Och där har vi promenerat runt hela dagen, fikat och ätit lite. Och nu har vi promenerat tillbaka till husbilen för att slappa lite innan kvällen. Så det har varit en bra stegräknardag och ett fint återbesök.
Påvepalats och katedral
Wikipedia berättar: Redan under romartiden fanns här en betydande ort. Staden är mest känd för att ha varit påveresidens 1309-1377 efter att kung Filip tagit kontoll över påvedömet. Under 1400-talet minskade stadens betydelse. Staden med omnejd var en del av romerska kyrkan fram till 1791 då den införlivades av franska staten.
sur le pont de avignon...
Staden är rik på medeltida bebyggelse, den romanska katedralen, påvepalatset, ringmuren med sina 39 torn hör till de främsta. 1995 blev Avignons historiska stadskärna uppsatt på Unescos världsarvslista. Det är som att vandra i en levande historiebok. Dock med den lilla skillnaden att forna butiker, slaktare, smedjor och torghandlare har ersatts av modebutiker, presentshoppar, restauranger och uteserveringar. Staden är aktiv och livlig med 90 000 bofasta invånare plus en hel del turister.
Jag vill i tillägg till detta säga att Camping Bagatelle som ligger på andra sidan bron inte lever upp till den höga standard som den tidigare campingen hade. Dess enda fördel är gångavstånd till staden innanför murarna (det är inte lätt att ta sig dit med bil eller husbil och hitta en parkering). Förövrigt var campingen sisådär, deet fanns många platser, inte särskilt välskött, servicerummet halvhyfsat men det värsta var elen. Det var glest mellan elskåpen och det krävdes långa kablar. Dessutom räckte elen inte till. Den gav oss inte tillräckligt med kräm så vi fick köra kylskåp och värme på gasol vid flera tillfällen.