Plitvice
Tänk dig två höga bergryggar och en djup klyfta där emellan. Flera mil lång. Vattnet rinner ner från bergen i sjöar på olika nivåer och vattnet forsar vidare ner till sjöarna på lägre nivåer i klyftan. Sammanlagt talar vi om sexton sjöar som hänger samman med en höjdskillnad på över 300 meter. Det är en berömd nationalpark i Kroatien, 300 kvadratkilometer stor där dessa sexton sjöar bjuder på ett helt fantastiskt skådespel och upplevelse av vad naturens krafter kan åstadkomma.
Plitvice_Lakes_System
Bered dig på en heldag när du åker till Plitvice Lakes National Park. Du kommer inte att gå oberörd därifrån.
pv_-_1
Entrén är ca 200 kr och det gäller att ha sjyssta jympa- eller street-skor på fötterna, en flaska vatten och kamera (förstås). Redan på vägen ner ser du några av de häftiga vattenfallen utmed bergväggen, och långt därnere ligger en grön sjö. Och du kan se små människor som vandrar där nere. Det är grönt, lummigt, bedårande vackert och du vill ner dit.
pv3_-_1
Eftersom det är en nationalpark och ett av UNESCOs världsarv så är allt orört (förutom gångstigarna). Träd som fallit ner i vattnet får ligga där och förmultna. Vattnet är så rent och klart att det känns som att titta ner i ett akvarium. Du ser trädstammar, stenar och fiskar på flera meters djup.
pv2_-_1
Luften är varm och fuktig, lite subtropisk, men inte het och kvalmig trots att det är en varm och solig dag runt 30°C. Det känns riktigt skönt att vandra utemed sjöarna och vattenfallen. Det rika växtligheten ger skugga. Och vattnet som kommer uppifrån de höga sjöarna är kallt. Det är ca 10°C vid källan och stiger till ca 20°C som mest.
pv4_-_1
Plitvice-sjöarna har givetvis skapat förutsättning för en rätt unik och rik mångfald av växter och djur, orkidéer, vattenväxter, insekter, fjärilar, träd och fåglar. Till och med björn. Många forskningsprojekt pågår i parken.
pv6_-_1
Jag var här någon gång på 80-talet men denna gång var mångfaldigt häftigare. Jag ser med nya ögon nu. Ulla och jag gick och traskade (åkte båt över en av sjöarna) ca 15 km under dagen. En heldag på Plitvice är bra motion för kropp och själ och en inspirerande upplevelse av naturens skaparförmåga. All heder till konstnären.
pv6_-_1_1
—-
pv5_-_1
En notering och observation till slut:
Det finns helt klart två typer av besökare som inte behöver eller borde komma hit.
Det är dels alla tonårsbimbos i alla åldrar och kön som går runt och fotar sig själva med selfie-sticks. Som om de vore viktigare och mer bedårande än Plitvices vattenfall och tusenåriga storslagenhet.
Den andra kategorin är de som knatar in helt oförberedda med högklackade skor eller med en bebis i en barnvagn. Plitvice är inget shoppingcenter. Det finns inga släta marmorgolv, det är naturstigar med rötter och stenar och anlagda broar av stockar och timmer.
4 Kommentarer
Kommenterar som gäst