IMG_20190620_103015

Kjell Dahlquist (2293) 2293

Gairanger1b2
Geirangerfjorden den bästa resan jag har gjort i Norge.
Geirangerfjorden är en fjord i Sunnmöre i Stranda kommun. Den är 15 km lång och utgör en arm till Storfjorden. Fjorden är ett av Norges mest besökta turistmål. Längst in i fjorden ligger samhället Geiranger. Trollstigen ligger granne med Geiranger norrut. Det är ca 60 mil från Oslo, den vägen vi valde att köra.
Gairanger2
Häruppe är det fantastiskt sagolikt vackert. Det är bra vägar och mycket lättframkomligt. Vi körde till Gairanger 2015 via Oslo vi var ute i 14 dagar och betalade ca 700 sek i väg, tunnel och broavgifter totalt för hela resan. Vi hade då en bil under 3,500 kg.
Byn Geiranger är en lite by längst in i fjorden. Området är med på listan över världsarv. Lonely Planet har utnämnt den till det bästa resmålet i Skandinavien.
Turismen är huvudnäringen här. Turistsäsongen varar från maj till september och varje sommar kommer det turister främst med kryssningsfartyg för att se fjorden med alla dess forsar. Man kan hitta flera berömda vattenfall i Geirangerfjorden. Brudslöjan är troligen det mest berömda i Norge. Det rasar ner i fjorden precis väster om de sju systrarna. De sju systrarna är ett av Gerangers mest fotograferade vattenfall. Det består av sju fall som dundrar nerför bergssidan. Fallet friaren ligger på andra sidan fjorden och delar på sig på sin väg ner, vilket får det att se ut som en flaska. En sightseeing med båt är att rekommendera.
Örnsvängen heter det brantaste vägstycket som går uppför berget från Geiranger mot Eidsdal. Vägen går genom 11 hårnålskurvor från fjorden och upp till den högsta punkten 620 meter över havet vid Korsmyra. Vid Flydalsjuvet får man en kanonfin utsikt över Geiranger och fjorden.
Gairanger3
Jag vill rekommendera att ta med kastspöt. Det finns gott om fisk i fjordarna. Härlig att äta färsk.
Gairanger4
Förutom de största fjordarna kryllar området av mindre fjordar och vattenfall. Det karaktäristiska landskapet formades över ett antal istider men har faktiskt inte förändrats särskilt mycket sedan de första människorna bosatte sig här. Här är späckat med fantastisk natur som stimulerar alla dina sinnen.
När vi körde dit valde vi E6 till Otta sedan vidare på väg 15 och till sist väg 63 På hemvägen väg 63 väg 15 och sedan E39 ner mot Bergen
Nästa gång vi kör, ska vi köra så långt västerut som det går. Det tror vi också kommer att bli fina upplevelser.
Trevlig resa önskar Kjell Dahlquist 2293
4 Kommentarer
Kommenterar som gäst