Hoppa direkt till innehåll
IMG_1895
Hans & Ulla Eklundh, Västerås (547) 547
weblog

Webblog

14
aug
2021

Mannaminne

17:20 612, Inga kommentarer
Vaknade till en ny dag igår med solsken och molfri himmel vid Omnesjön. Det är en hel del folk här, bland annat holländare, som tältar och förmodligen går vandringsleden. Efter en skön morgon och förmiddag så tog vi husbilen till Nordingrå för att proviantera och se oss omkring.

Anders Åbergs Mannaminne

I den lilla byn Häggvik, Nordingrå, finns ett känt friluftsmuseum, Mannaminne. Ett levande museum som inte liknar något annat. Skapat av stockholmskonstnären Anders Ågren (han som målade Solna tunnelbanestation i blodrött och grönt). Jag har läst och hört talas om det och nu skulle det upplevas.
Här har han tillsammans med andra konstnärskollegor skapat ett unikt friluftsmuseum, utomhus och i ett 50-tal olika byggnader, där konst och samlingar blandas. Här finns båtar, lok, gamla bilar, jorbruksredskap, en J35 Draken tillsammans med stora jordglober, hundratalas dragspel, gamla kontorsmaskiner och en mammut i de konstnärligt utsmyckade husen. (klicka på bilderna för att förstora)
Här finns även små stugor att hyra, hotell och restaurang blandat med temahus som Teknikhuset, Ungers bondgård, och Världsarvet. Klart värt ett besök.
Mot kvällen återvände vi till Omnesjön och träffade en trevlig husbilsfamilj från Nyköping.

Norrfällsviken

Detta hände på torsdagen och när jag nu fortsätter skriva är klockan snart 20 och det är fredag kväll. Vi har precis återvänt via böljande, kurviga vägar till Omnisjön efter en mycket trevlig utflykt till Nordfällsviken. Det är framförallt ett stort havsfiskeläger intill ett naturreservat.
Här finns Höga Kustens dyraste campingställplats (över 450 kr/dygn med el), som vi självklart nobbar. Istället parkerade vi på en parkeringsplats intill vattnet och promenerade ner vidare längs stranden. Orten är ett populärt turismål men nu i augusti har det lättat.
Vägen kantas av små röda, pittoreska och tätt sammanpackade hus intill havet. Och intill ligger fiskaffärn och restaurangen Fiskarfänget där vi avslutade vårt besök med en mycket läcker Skärgårdstallrik med god färskpotatis och tunnbröd.