Hoppa direkt till innehåll

Fabriksbesök i Isny

26/4 - 28/4
Samling i Burg för de fyra bilar som skulle ta vägen över Holland. Vi startade den 26:e med en första övernattning på rastplatsen i Emån. Efter en lugn natt körde vi in till karamellfabriken i Timmernabben, där vi tankade vår tyska gasolflaska, pris 220 SEK för 11 kg. Färden fortsatte sedan till Staffanstorp där vi parkerade på Gull-Britt och Sven Larssons gård. Om det var tyst och fridfullt vid Emån var det ännu tystare och lugnare hos Larssons. På förmiddagen träffade vi Ulla och Lennart Sigurd och vi tre bilar gjorde sedan sällskap över Öresundsbron ner till Rödby där vi tog färjan till Puttgarden. I Burg träffade vi Ulla och Sören Bäck.
29/4
Dagens mål är Bremen. När vi kommer till ställplatsen har Karin och Ingemar Olsson, som ska följa med till Koblenz, redan anlänt. Vädermässigt en av de bästa dagarna under resan, så på kvällen dukade vi långbord.
30/4 och 1/5
Promenad in till centrum, men av den planerade grillningen blev intet på grund av vädrets aviga inställning till våra förehavanden.
2/5 - 4/5
Vi lämnade Bremen och körde in i Holland där vi stannade för natten i Doezum. På förmiddagen fortsatte vi till Hoorn via Afsluitdijk, vägen på den konstgjorda vallen i Nordsjön. Vädret var inte det bästa här heller, men känslan var ändå häftig. Från Hoorn fortsatte färden till Keukenhof, där vi parkerade efter kanalen tillsammans med ett trettiotal andra husbilar. Besöket i blomsterparken var mycket minnesvärt med blommande blommor av många slag även om lökväxterna var i majoritet.
5/5 och 6/5
Vi lämnade Keukenhof för resa till Amsterdam, där vi stannade på en camping i Landsmeer, ca 5 km från Amsterdams centrum. På morgonen åkte vi buss in till centrum, där vi först åkte rundtursbåt i hamnen och kanalerna följt av rundtursbuss runt de centrala delarna av Amsterdam inklusive ett besök på ett diamantsliperi.
7/5 - 13/5
Efter Amsterdam fortsatte färden ner mot Mosel genom Holland, Belgien och Luxemburg. Noterbart är att priset på diesel var ca 2 kr billigare i Luxemburg än i t ex Tyskland och Sverige. Vi fortsatte sedan efter Mosel och stannade i Neumagen, Graach och Ernst innan vi tog farväl av Karin och Ingemar och fortsatte via Bibelnheim och Miltenberg till Obereisenheim. På ställplatsen kom sedan resten av "svenskgänget" under dagen. Många kom från årsmötet i Arboga, medan andra hade varit ute på annat håll.
14/5 - 16/5
"Schwedentreff" med tyska Dethleffsklubben i dagarna tre, med utflykter till Würtzburg och Volkach. Besöket innehöll också promenader till vingård och till byns centrum. Det många av oss noterade var att tyskarna var först till buffébordet, till bussen, till tåget och till båten.
17/5 och 18/5
Vi lämnade Obereisenheim och ställde kosan mot Caravanexpo i Wertheim. Vi var tillsagda att vi inte fick köra in på ställplatsen förrän efter kl 13 00. Som väntat fanns redan alla tyskar på plats när vi kom strax före kl 13 00. Regnet saboterade återigen den planerade grillningen. I stället för långbord blev det att sitta i respektive bil med grillspett och sallad. På morgonen åkte vi buss in till Wertheim och strosade runt i stan innan det var dags att återvända till Caravanexpo och kvällens middag med underhållning.
19/5 - 21/5
Färden till Isny fortsatte via Augsburg och Füssen. På det senare stället började vädret att bli lite varmare och lite soligare, för att vara riktigt fint när vi kom ner till Isny. Eftersom vi fick vänta på att det skulle bli dags att köra in på fabriksområdet, korkade vi igen trafiken fullständigt. Men det tar lite tid att slussa in ca 200 bilar.
22/5 och 23/5
Fabriksbesöket började med rundvandring i fabriken, där vi i huvudsak gick i snickeriet. Svårt för alla att höra vad guiden sa, men intressant ändå. Vistelsen fortsatte sedan med utflykter till bl a Kempten, cykeltur i Isny, båtresa på Bodensjön mm. Varje kväll middag med underhållning.
24/5
Dags att lämna Isny. Eftersom deltagarna skulle åka på lite olika håll var det dags att ta farväl av resekamraterna. Några skulle åka till Italien, medan andra skulle åka hem, dock på lite olika vägar. Vi valde att åka till Donaueschingen och ett besök vid Donaus källa. Vädret har blivit betydligt bättre, så vi dristades oss till att sitta ute och njuta i det vackra vädret.
25/5 - 29/5
Efter ett besök i Colmar för lite matinköp fortsatte vi till Riquewihr där vi promenerade ett par timmar i det vackra vädret. Ställplatsen var inte så tilltalande så vi fortsatte till Ribeauville. Dessvärre var det fullt på ställplatsen där redan tidigt på eftermiddagen, så det blev färd tillbaka till Kaysersberg där det fanns plats. På morgonen åkte vi till Haut Koeningsburg, men väntan på guidning på engelska skulle bli alltför lång så vi åkte vidare, utan att betala inträde, över Rhen in i Tyskland igen och upp efter Weinstrasse till Neustadt. Bacharach blev nästa etappmål. En väldigt vacker stad efter Rhen. Dock är inte ställplatsen alldeles fri från störande ljud. Både tåg och biltrafik på bägge sidorna av floden och till detta båttrafiken. Men staden är trots detta väl värd ett besök. Efter Bacharach blev det ett besök i Mayschoss, som vi också besökte i oktober 2009. Inte riktigt samma drag nu som då. Efter det korta besöket i Mayschoss var nästa mål Celle. När vi kom till ställplatsen såg vi en svenskregistrerad husbil. Det var Birgit och Stig Viklund som lämnade resesällskapet i Obereisenheim.
30/5
Promenad in till centrum där vi såg en massa människor strömma in med bördor av mat och dryck. En vänlig kvinna förklarade på engelska att det var "Bürgerbrunch", dvs en återkommande samling för de av Celles invånare som hade lust att inta gemensam måltid vid långborden som dukats utomhus.
31/5 och 1/6
Vi gjorde sällskap med Birgit och Stig till Lübeck där vi först besökte Citti Markt innan vi fortsatte till ställplatsen vid sporthallen för natten. Morgonen började med en promenad till Altstadt innan färden fortsatte till Heiligenhafen, där det med lite god vilja gick att sitta ute och äta på kvällen.
2/6
Resan mot Puttgarden påbörjades, men via gasolpåfyllning i Burg, 14 kr/kg. I Puttgarden kom vi med den färja som var under ombordkörning, men det gjorde inte Birgit och Stig, så vi fick vänta på en mack i Rödby så vi kunde säga ett ordentligt "hej då" innan vi skiljdes. Medan dom skulle besöka vänner i Danmark, fortsatte vi över Öresundsbron. När vi passerat betalstationen väntade Skånes halva poliskår på oss. Visa körkort, blåsa och väga bilen var vad som väntade. Allt gick emellertid bra, så vi kunde fortsätta färden norrut, den här gången till en rastplats norr om Värnamo.
3/6
Sista etappen gick hem till Västerås. Efter en runda på 545 mil var det dags att plocka ur vår smutstvätt, våra souvernirer och annat som vi medfört.
Sammantaget en mycket trevlig resa, där vi trots vädret sett mycket vackert, träffat många trevliga människor med och utan husbil, fått vara med om trevliga utflykter, avnjutit goda måltider mm. Dock kan man notera att största utbytet av besöket i Tyskland har med all sannolikhet tyskarna. Inte så många i vårt sällskap pratar tyska, och ännu färre av tyskarna pratar engelska, därför blev det en del missförstånd, men det kanske är vad man måste räkna med.
Deltagare:
609 Gull-Britt och Sven Larsson
199 Ulla och Lennart Sigurd
312 Ulla och Sören Bäck
676 Marianne och Sven Signér
416 Karin och Ingemar Olsson (Bremen - Ernst)
158 Birgitta och Harry Liljeholm
348 Gun-Britt och Sven-Arne Carlsson
146 Lena och Hans Johansson
172 Solveig och Christer Wedberg
296 Lilliane och Ken Andersson
139 Anita och Bengt Andersson
618 Ingrid och Hugo Strandkvist
347 Margareta och Bengt Ågren
301 Ulla och Björn Wennbeck
225 Birgit och Stig Viklund
120 Signhild Green och Ingemar Flodén
905 Lena och Kent-Inge Thelin
637 Kerstin och Östen Edman
De fem första deltog i Hollandsresan, medan övriga anslöt i Obereisenheim.