member

Birgitta och Sune Kidblad (180) 180

Därefter blev det 3 nätter i Krakow, med promenader i stan, i de judiska kvarteren, runt slottet och det stora torget. Vi kunde också lämna från oss Via Tollboxarna, ganska enkelt - få pengar tillbaka. Det blev en ringa kostnad på totalt ca 60 kr för motorvägarna vi åkte genom Polen.
Nästa stopp blev Saltgruvan i Wieliczka - ett av de första tolv världsarven på Unescos nyinstiftade världsarvslista med ca 1 200 000 besökare per år. Där kunde vi utnyttja parkeringen för nattstopp, vilket var bekvämt.
Dagen därpå åkte vi söderut och köpte e-vinjetter för Slovakien, som vi måste köra igenom och för Ungern som vi skulle till bl.a. Budapest. Denna vackra stad bjöd på både sol och regn.
Alla av oss kunde åka gratis på buss och spårvagn, som EU medborgare 65+.
Vilken förmån! I Polen reste vi också gratis på många ställen, men där varierade åldern.
En av kvällarna beökte vi en genuin ungersk restaurang, där vi avnjöt en delikat måltid, med perfekt service och under tiden spelade en kvartett härlig musik.
På väg tillbaka till campingen tog vi en extra tur med spårvagnen, för att få se Budapest och speciellt slottet i kvällsbelysning. Vackert.
Till Ungern hör ju Thermalbad. Först blev det Heviz, med sin varma sjö, där man simmar bland näckrosorna i 36 - 24 c vatten, beroende på årstid.
Kvällen tillbringade vi i campingens restaurang, där vi alla avnjöt en gemensam middag på "Birgittadagen". Natten var kall - endast +2 C, och dimman låg tät över sjön, och bildade magiska slöjor när solen kom upp.
Nu har vi förflyttat oss norröver nära gränsen till Österrike, till ett annat Thermalbad, med många bassänger med div vattenmassage.
Berndt fyllde 75 år i går och Lena och Berndt bjöd på bubbel i glas och hemlagad soppa med tillbehör. Lite kylslaget väder till trots satt vi ute i pergolan som fanns på campingen. Härlig gemenskap.
Nästa stopp blir Wien - och det sista gemensamma stoppet för den här Dethleffresan till Polen m.m.
2 Kommentarer
Kommenterar som gäst