profile_cover
28a9df26-62be-49ba-a84f-71f3fdd932ba
Carina Ekroos och Håkan Söderman (2262) 2262
IMG_2931
Besök sommarens favoritplatser vintertid! Vi tycker om att campa även vintertid. Många är tveksamma till vintercamping för att man känner sig osäker men det gäller bara att tänka efter före. Här har vi sammanställt några tips som vi hoppas ska kunna ge svar på de frågor du har om vintercamping.
Gasol-225x300
Gasol
Vi reser året runt med husbilen och har på så sätt lärt oss en hel del om vikten av en rätt skött gasolutrustning. Tyvärr kanske någon gång den “hårda” vägen, för gasolflaskan bli alltid tom nattetid vilket är märkligt men så är det bara. Vintertid när det är riktigt kallt får man räkna med att det går åt en hel del gasol. Hantering av gasol bör vara praktisk. Är det kallt vill man göra bytet av gasol enkelt.
Sommartid fungerar alla typer av flaskor bra – komposit, aluminium och stål. På vintern använder vi endast stålflaskor som är helt klart bäst när det är riktigt kallt. För att vätskan i tuben ska kunna omvandlas till gas så krävs det värme. Den värmen tar vätskan från omgivningen.
En aluminiumflaska leder värmen bäst. Lättviktsflaskorna (komposit) har ingen ledande förmåga. Det låter konstigt men en stål- eller aluminiumflaska kan utvinna värme ned till minus 35-40 grader.
När du ska gänga på den nya gasolflaskan är det viktigt att komma ihåg att anslutningsventilen på gasolflaskorna är vänstergängade vilket betyder att du skruvar fast anslutningen till gasolutrustningen motsols.
img_2032-1024x7683
Extra plus är om bilen är utrustad med DuoControl och EisEx.
118479445_319864639451744_9129422457148023323_n-768x10241
DuoControl med crashsensor är en omkopplingsautomatik för två flaskor. Man ser när huvudflaskan blir tom och systemet skiftar till reservflaskan. Crashsensorn bryter gasoltillförseln vid en krock eller påkörning. Om husbilen är utrustad med EisEx motverkas nedisning i regulatorn vintertid.
Belastningsvakt
En belastningsvakt är också bra då den övervakar effektuttaget i ampere automatiskt på värmepannan. Den gör så att pannan automatiskt minskar pannans strömförbrukning. På så sätt slipper man byta propp i elskåpet.
Om proppen går
Modernare uttagsstolpar är utrustade med automatsäkringar samt jordfelsbrytare. Om strömmen går så kollar man dessa först och återställer, men tänk igenom vilka förbrukare som var på när strömmen försvann. Kanske var det så att man hade för hög förbrukning? Kanske gick pannan samtidigt som man satte på kaffebryggaren och någon använde en hårfön?
Vissa äldre uttag kan ha vanliga porslinsproppar, så det är bra att kolla så man har några i bilen att byta med. Det finns också säkringar för 240 volt inne i husbilen, oftast är de placerade i närheten av där elkabeln går in i husbilen.
Bild1
Bild2
Se till så du har rätt anslutningskabel. 3 x 2,5 mm H07RN-F/RDOE är godkända samt har rätt anslutningskontakt. Det finns olika typer av övergångskontakter så man får det att fungera.
Häng upp kabeln på bilen eller på något annat då den blir varm genom belastningen annars riskerar man att kabeln fryser fast i snö och is.
Masatcke
Isoleringstäcke
En av de största värmetjuvarna på en husbil är fönster och luckor så ha gärna ”nattgardinerna” fördragna hela tiden för takluckorna.
OBS! täta inte på något annat sätt än medföljande monterade skydd då vissa takluckor är utrustade med ventiler som INTE får sättas igen!
20201017_144739-1-1024x768
Man kan kolla efter olika former av täcken att montera över förar- och passagerardörr samt för vindruta och sidorutor. Det finns även många bra mattor att använda på insidan. Dessa sparar verkligen mycket värme och därmed ström- eller gasolförbrukning. Om man inte direkt vill investera i detta så tag med ett vanligt täcke eller två.
Nyvabkedjor2
Däck
Vinterdäck eller helst dubbdäck. Ska man åka där det är mycket snö och backar är snökedjor en bra investering för att resan ska bli trevlig och säker. Träna gärna hemma att lägga på kedjorna några gånger så blir det så mycket enklare när man står i kyla och kanske mörker i en hal backe.
2 Kommentarer
#inlineditbutton