Hoppa direkt till innehåll
weblog

Webblog

18
okt
2019

Sicilien

17:43 1597, 4 kommentarer

Från sista övernattningen på fastlandet i Torpea så krävdes ett visst mod att få ut husbilarna från campen. Vägen söderut via byn var en större prövning då väggreppet tidvis släppte i hårnålskurvorna. Vägstandarden mellan A2 och Medelhavet lämnar en hel del att önska. Väl ute på A2 så gick det som på räls, motorvägen är avgiftsfri mellan

Pompeji och Villa San Giovanni, så det underlättade också.
Till Sicilien tar man sig med husbil enklast med färja från Villa San Giovanni till Messina. Det finns två rederier som går från samma plats på fastlandet till Sicilien.
Efter överfarten så vände vi kosan mot Taormina, vilket vi valde bort som övernattning. Vi for istället vidare till Giovanni Naxos. En ganska enkel ACSI camp, där vi byggde borg. Härifrån såg vi utflyktsmålet för dagen efter - vulkanen Etna. Vi hyrde en bil och gjorde en egen utflykt till vulkanen samt bland annat till Taormina. En mycket märklig upplevelse, landskapet var lite overkligt, vägar och parkeringsplatser samt full kommers på Etna med möjlighet till guidad utflykt till kratern. Vi besökte såväl den södra som den norra delen av Etna. Den södra delen var den aktiva delen vulkanmässigt medan den norra var en skidort på vintern. Det var en temperaturmässigt förändring med mycket kallare luft ca 10 grader, men skarpare sol jämfört med havsnivå. Lavastenarnas utseende och sotflagorna i luften gjorde intryck på oss.
Denna del av Etna verkar även vara ett populärt ställe för giftermål.
Efter dessa dagar i Naxos styrdes kosan mot Siracusa. En mycket annorlunda resa där våra bilar definitivt inte passade in i vägnätets storlek. Växtligheten tog upp en tredjedel av vägbanan vilket gjorde färden något vådlig. Detta gjorde sina avtryck på husbilarna.
Vi hittade så småningom till en ACSI camp i närheten av Noto. Mycket trevlig och med möjlighet till shuttle till staden, vilken visade sig att vara en mycket gammal stad med flera fantastiska byggnader.
Efter detta stopp vände vi nosen mot Palermo, och där befinner vi oss i skrivande stund. Under denna resa fick vi uppleva att Etna tog en rökpaus. En mycket mäktig upplevelse att se röken spys ut och lägga sig över bland annat Giovanni Naxos!
1477 och 1567