Hoppa direkt till innehåll
weblog

Webblog

20
aug
2020

Isny i Coronatider

17:29 1414, 4 kommentarer
Så blev då gränsen till Tyskland via Danmark öppen för oss i bland annat Skåne. Vår sedan länge planerade resa till Tyskland och Dethleffs Servicecenter i Isny im Allgäu kunde planeras och genomföras. Det första och enda hindret var den danska polisens gränskontroll på Öresundsbron där vi fick visa såväl personbevis som ID-handling. "Goe reijse" blev svaret och vi körde vidare i lagom tempo mot färjan i Rödby. Inga konstigheter här heller utan 1 timma senare var vi på A1 mot södra Tyskland. Första natten var i Grossenbrode som vanligt, där vi den första svenska husbilen på månader, välkomna som alltid av Frau Reise!
Nästa stopp skulle bli i Göttingen. På vägen dit inträdde en säregen känsla, trots en fredag eftermiddag fanns väldans lite lastbilar på de i normala fallet fullproppade parkeringarna på tankstellen längs motorvägen. Det var ju även början på den tyska huvudsemesterperioden, men även tyska husbilar var sällsynta. Efter ett antal ytterligare stopp/övernattingar så kom vi fram till Isny im Allgäu. Vår planerade service på Servicecentrat fungerade perfekt och vårt hotellboende på Hotel Bären var mycket tillfredställande.
Dock, och detta är ovanligt. Överallt i Tyskland anmodades man att bära ansiktsmask, i alla affärer, på allmänna transportmedel samt ibland även utomhus. Vi och flertalet tyskar köpte tygmasker som var tvättbara dessa behövde dock inte användas inne på hotellet eller i restauranger.
Om man skulle äta en matbit så tvingades man fylla i ett kontaktformulär så att man kunde bli uppspårad vid ett Coronautbrott.
Dagarna förflöt i lathetens tecken med cykelturer, bad i insjöar samt sightseeing. Att ta sig fram med cykel i Bayern är mycket enkelt, man bör dock ha elcyklar. Fina cykelleder alternativt glest trafikerade småvägar, till 99% asfalterade. Alltid finns möjligheten att ta en matbit eller en beer på ett Gasthaus med Beergarten.
Området runt Isny är mycket storkrikt. En av kvällarna när vi var ute och gick i Isny räknade vi till 17 stycken sittande i sina högt belägna bon eller på höga hustak.
Detta var bara en försmak till vad vi tror/hoppas/önskar blir till Dethleffs jubileumsevent i maj 2021 hos fabriken i Isny. Vi hoppas att om det blir av tillslutningen blir så stor den får bli, för det är en upplevelse att se husbilens födelseort.
Den vidare hemresan gick som den skulle, med extra stopp i de danska glasbutikerna i Heiligehafen.
Nu ser vi fram mot träffen i Westerqvarn 12-13 september.
1477 Margareta och Bengt