Hoppa direkt till innehåll
weblog

Webblog

I strålande väder samlades nära 20 Dethleffs husbilar till en Teknikträff på Ljungbyhed Park. Området som sedan 1800-talet varit ett militärområde som först inhyst Norra Skånes Infanteriregemente och sedan Krigsflygskolan F5. I nutid finns Trafikflygarskolan i delar av området samt en flyktingförläggning för Migrationsverket. Vissa husbilar visade sin glädje över att få vara ute i det fria smile
Samlingen började med en gemensam Barbercue som områdets krögare anordnade i den gamla Underofficersmässen Fänriken. Ett uppskattat inslag med mycket sorl mellan tuggorna.
Dag två innehöll ett uppskattat föredrag av Per Karlsson från Alde/Truma som berättade det mesta om hur våra värmesystem fungerar i husbilarna, samt svarade villigt på de många frågor, som inte minst kvinnorna hade, angående Aldepanelens inställningar. Många tänkvärda tips och klurigheter kom upp till diskussion och flera deltagare fick a´ha upplevelser.
Förmiddagen avslutades med gemensam lunch på Lucy´s restaurang. Eftermiddagen avnjöts avslappnat i solgasset och alla tog vara på de nyvunna erfarenheterna från föredraget och samlades till ett gemensamt långbord framåt kvällen.
Dag tre hade regnet kommit till Skåne. Dock var humöret fortfarande på topp när vi delades in i två grupper, där ena gruppen började med en smärre information av personal från Söderåsens Brandförsvar innan övningar i att släcka brand på människa, där den viktigaste lärdomen var från vilket håll man ska börja bekämpa elden - huvudändan ner mot benen! samt släcka gasolbrand blev de huvudsakliga nyttigheterna.
Den andra halva gruppen fick samtidigt en svettig förmiddag med information i HLR av Magnus Eliasson samt övningar på ett antal torsos och hjärtstartare. Man fick även prova på att lägga tryckförband om olyckan skulle vara framme. Minnesvärt från dessa övningar var, "30/2" kompressioner och inblåsningar, samt att trycka tillräckligt hårt på bröstkorgen och göra det i lagom tempo, typ som takten i "Här kommer Pippi Långstrump". Talesättet: "Man kan inte göra fel, bara göra" fick bli dagens delvis.
Efter en gemensam fikapaus på Lucy´s bytte grupperna övningar.
Eftermiddagen ägnades åt ett fördrag av Fredrik Svensson från Awimex som bland annat berättade om skillnaderna mellan AGM, GEL och Lithium batterier men även om solpaneler och olika kopplingsmöjligheter med dessa. Många frågor kom upp och säkert fick de flesta svar på sina funderingar.
Arrangörerna vill tacka såväl deltagare som instruktörer och medverkande till att träffen blev lyckad. Mycket social sammanhållning och många skratt i solskenet.
Klicka på bilderna för större format
Bengt och Margareta Möller 1477