Hoppa direkt till innehåll
IMG_1895
Hans & Ulla Eklundh, Västerås (547) 547
weblog

Webblog

La Sagrada Familia (Den Heliga Familjen) är synonymt med Barcelona och Antoni Gaudi. Det var hans livsverk, men inte hans idé från början.
Den unge Antoni Gaudi
1881 lyckades bokhandlaren Josep Maria Bocabella köpa 12.800 kvadratmeter mark i Barcelona där han skulle fullborda sin dröm, att bygga kyrka för att hylla den Heliga Familjen. Drömmen var en tämligen konventionell neo gotisk kyrka, men konflikter mellan honom, biskopen och arkitekten gjorde att man istället valde den unge Antoni Gaudi som arkitekt. Från den dagen blev ingenting sig likt.
Gaudi tog sig an uppgiften med stort engagemang och ändrade planerna och omfattningen och 1890 presenterades idéerna med de tre fasaderna, de tolv klocktornen och den centrala domen. Gaudi insåg att arbetet skulla sträcka över flera generationer och var därför noga med att dokumentera och detaljplanera allt. 1892 påbörjades arbetet med att bygga den ena fasaden, den som kallas Nativitetens fasad. Alla fasaderna och konstruktionernas bygges som mycket detaljrika modeller i skala 1:10 och 1:25. Byggmaterial valdes med minutiös omsorg och en lång rad nya och kreativa lösningar för valv och bärande delar skapades av Gaudi.
I över hundra år har bygget pågått. Det liknar inget annat som världen skådat. 2026 beräknas La Sagrada Familia vara färdigbyggd. Idag är den ena fasaden färdig, den andra nästan klar och den tredje och största har bara påbörjats.
Gaudi har outtröttligt ägnat 40 år av sitt liv till denna konstruktion, på heltid i en liten studio mitt i byggplatsen. På frågan varför bygget framskred så sakta, svarade Gaudi skämtsamt: "Min uppdragsgivare har ingen brådska".
Detalj från entrédörrarna som är fulla med texter
1926, vid dryga 70 års ålder blir Gaudi överkörd av en spåvagn och avlider (hans grav finns i kyrkan). Under kriget förstörs det mesta av hans dokumentation, skisser och beräkningar när hans studio i kryptan brinner. Efter kriget startar det tunga arbetet med att återskapa så mycket som går av dokument, ritningar och modeller för att kunna fortsätta arbetet. Arkitekterna Domènech Sugranyes och Francesc Quintana, som assisterat Gaudi, tar vid och leder det fortsatta arbetet tillsammans med andra arkitekter och skulptörer som deltagit.
Datorgenererad bild som visar den färdiga skapelsen
Nuvarande projektledaren Jordi Bonet i Armengol, införde datorstöd i konstruktions- och designarbetet, vilket påskyndat det komplicerade arbetet avsevärt. Men trots det så framskrider det sakta, pusselbit för pusselbit. Lagom till Gaudis 100-årsjubileum 2026, hoppas man vara klar. I dag är åtta av de tolv klocktornen resta, över 100 meter höga. De tolv representerar en apostel var. I mitten kommer att resas ett 180 meter högt torn med ett lamm i toppen. Det representerar Jesus. Fyra torn ska symbolisera evangelierna samt ytterligare ett torn som representerar Maria. Det högsta tornet kommer att vara en meter lägre än berget intill. Gaudi var noga med att han inte ville överträffa Gud.
Detaljer, skulpturer, symboler överallt
La Sagrada Familia lämnar ingen oberörd. Man kan betrakta den som en kyrka, en magnifik kyrka och andlig hyllning. Eller som ett gigantiskt konstverk utan räta linjer med massor av överraskande och förfinade detaljer, symboler och budskap som aldrig tar slut. Eller ett tekniskt och konstruktionsmässigt okonventionellt mirakel. Man kan tycka att den är vacker, grotesk eller bara så häftig, så annorlunda. Eller bara känna förundran och beundran inför den passion som driver människor att skapa något så stort och mäktigt och så oerhört komplicerat och detaljerat. Ett livsverk som Gaudi visste han aldrig skulle få uppleva.
Bygget pågår för fullt och pusselbit för pusselbit tillfogas med minutiös noggrannhet
Bygget finansieras genom entréavgifterna som turister betalar för att få komma in och titta. Entré: 8 euro.
Mitt inne i kyrkan under de stora valven, är verkstaden, arbetet pågår hela tiden.